fbpx

5 navika lošeg studiranja – i kako ih izbjeći

Mnogi studenti imaju poteškoća da prođu ispit, a za mnoge je to zbog navika koje smo dolje naveli. Vjerovatno si, ako si poput ostalih studenata u Bosni i Hercegovini, isprobao neke od njih.

Imaš ispit sutra – šta radiš? Učiš, učiš, učiš!

Ali naposlijetku, nije važno koliko učiš – važno je koliko možeš zapamtiti. I ako ne možeš zapamtiti stvari koje trebaš, tada će sve vrijeme koje si proveo u učenju biti uzaludno provedeno vrijeme.

Mnogi studenti imaju poteškoća da prođu ispit, a za mnoge je to zbog navika koje smo dolje naveli. Vjerovatno si, ako si poput ostalih studenata u Bosni i Hercegovini, isprobao neke od njih.

Budite više od studenta. Dođite na EQ7, 23.03.2019. u Mostaru. Prijavite se ovdje.

Ako želiš imati bolji doživljaj studiranja, naveli smo i neke savjete kako izbjeći ove navike i sljedeći put bolje proći na ispitu.

Navika #1: Učenje na pogrešnom mjestu.

Pred ispit kafići su puni studenata koji se sastaju kako bi prošli kroz bilješke uz kafu. Ali sva ta buka, dim i ometanja čine ova mjesta najgorima za stvarno, efikasno učenje.

Kako popraviti: Izaberi dobro mjesto

Izaberi mjesto koje možeš kontrolirati, poput svog doma. Ako živiš negdje gdje nemaš potpnu kontrolu – poput studenskog doma ili malog stana sa nekoliko cimera, izaberi kafić koji je tih i ima velike stolove na kojima možeš učiti bez ometanja.

Navika #2: Učenje u pogrešno vrijeme

Mnogo studenata čeka dan pred ispit da krenu s učenjem – i tako osiguraju da budu umorni i iznervirani na dan ispita. Mnogi čak uče čitavu noć, ne spavaju i još im je teže prisjetiti se važnih činjenica tokom ispita.

Kako popraviti: Uči pomalo svaki dan

Ako razmišljaš o fakultetu kao o poslu, lakše je da planiraš efikasno učiti. Izaberi svaki dan vrijeme kada možeš odvojiti sat i mirno proći kroz bilješke koje si zapisao taj dan ili tjedan. Na ovaj način ćeš polako puniti svoj mozak znanjem i bit će ti lakše da se sjetiš važnih informacija.

Navika #3: Učenje sa pogrešnim ljudima

Loše studentske navike privlače loše studente. Kada učiš dan prije, ili noć prije ispita, vjerovatno ćeš naći veliko društvo – ali pazi! Ovo ti društvo neće neophodno pružiti pravu pomoć za učenje.

Kako popraviti: Uči s pravim ljudima

Pokušaj naći ljude koji su dobri studenti i koji imaju dobre navike studiranja. Ako učiš lakše sa ljudima, pokušaj učiti sa njima.

Navika #4: Pokušaj da se sve nauči

Svaki predmet ima dosta knjiga i predavanja – teško je razaznati što je važno i što nije. Mnogi nemaju pojma gdje bi počeli, pa stoga čitaju sve nadajući se da će ono što uče biti na ispitu.

Kako popraviti: Postavi prioritete

Idi na predavanja i slušaj profesora. Dok slušaš predavanje, pokušaj razmišljati – “Šta će najvjerojatnije biti na ispitu”. Tim stvarima daj najviši prioritet. Druge informacije će vjerovatno biti manje važne.

Navika #5: Ometanje samih sebe

Ovo je vjerojatno najčešća loša navika – volimo učiti pred TV ili dok smo na fejsu. Ako smo iskreni sami sa sobom, većina nas radije ne bi učila zato se pokušavamo omesti.

Kako popraviti: Isključi se

Jedina stvar koja je gora od učenja za ispit je učiti za isti ispit iznova! Izaberi vrijeme i mjesto na kojem se možeš diskonektovati od svih ometanja – isključi telefon, ugasi TV i uči. Svako 30 do 45 minuta uzmi pauzu, provjeri obavijesti, zatim se ponovno isključi i nastavi učiti.

Dobre navike učenja daju dobro studiranje. Ako se potrudiš, velike su šanse da ćeš popraviti ocjene i povećati prolaznost.

Budite više od studenta. Dođite na EQ7, 23.03.2019. u Mostaru. Prijavite se ovdje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.