fbpx

Koje vještine biste trebali uključiti u svoj CV?

Blizu ste završetku studiranja i vrijeme je da tražite posao. “Nađi posao!” govore ljudi. Jedan od najvažnijih elemenata potrage za poslom je, naravno, dobar CV. Ako želite imati dobar CV trebali biste imati neke dobre informacije koje biste mogli staviti u nj.

Jedna od najvažnijih stavki u životopisu su vještine. Možda bi mogle najviše zanimati potencijalne poslodavce.

Možda znate napraviti odličan sendvič, ali nije svaka vještina relevantna za životopis. Prije nego napišete sve što možete i znate raditi, razmislite koji tren što poslodavci traže kad gledaju vještine.

Tri vrste vještina možete staviti u svoj životopis:

Budite više od studenta. Dođite na EQ7, 23.03.2019. u Mostaru. Prijavite se ovdje.

Prenosive vještine

Ovo su vještine koje možda znate, a koje se mogu lako naučiti i primijeniti u svako područje rada. To su stvari poput programiranje,, pisanje, javni govor ili jezici koje govorite. Ako ste tek izašli iz fakulteta, tada će (nadamo se) većina vaših vještina  biti u ovoj kategoriji

Vještine vezane za posao

Ovo su vještine koje se posebno odnose na određeni posao. Na primjer, ako ste upoznati sa specifičnim programom koji se koristi u toj kompaniji, to je vještina povezana sa poslom. Ako znate kako koristiti određene mašine koje se koriste na nekom poslu to je vještina povezana s poslom.

Prilagođene vještine

Ovo su vještine koje se odnose na vašu osobnost. Prilično su apstraktne. Možete biti ‘inicijator’, ‘vrlo motivirani’ ili ‘orijentisan na detalje’. To su stvari koje možete staviti u svoj životopis kako bi pokazali potencijalnom poslodavcu da želite raditi za njih.

Ako pokažete da znate širok spektar stvari, tada će nadamo se poslodavac razumjeti da želite učiti i da ćete biti dobar zaposlenik. Takvu sliku želite dati kroz vještine koje odaberete staviti u svoj CV.

Ako želite više učiti o tome kako napraviti bolji CV dođite na EQ7, događaj za studente u Mostaru. Prijavite se ovdje.

Budite više od studenta. Dođite na EQ7, 23.03.2019. u Mostaru. Prijavite se ovdje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.