fbpx

5 razloga zašto NE želiš biti poput Michael Jordana

Dobro se sjećam reklame iz devedesetih, u kojoj Michael Jordan igra košarku sa djecom i zabavlja se. “Kao Mike, želim biti kao Mike”, pjevala su djeca. Michael Jordan je bio na vrhuncu svoje karijere i činilo se da cijeli svijet iskreno želi biti poput njega. Ali ispod površine pobjeda, postojale su liste ovisnosti i problema o kojima većina ljudi nikada nisu čuli.

Michael je bio ovisan o kocki

Mnogi se sjećaju da se Michael volio kockati. Ponekad su u časopisima spominjani njegovi odlasci u Vegas ili Atlantic City i posjete kockarnicama. Ali samo je nekolicina svjesna do koje mjere je išlo njegovo kockanje. Jordan se kladio na sve – jednom je izgubio preko $1,25 miliona igrajući golf s prijateljem Richardom Esquinasom. Mike nikada nije platio taj dug i Esquinas je napisao knjigu o tome.

Michael je varao svoju ženu

Kao da problemi s kockanjem nisu bili dovoljni, Jordan je imao i nekoliko izvanbračnih afera. I baš poput kockanja, naposlijetku su te afere postale jako skupe, jer je bio prisiljen plaćati da zataška te afere. Ali ih nije mogao zauvijek zataškati – jednako kao što je učinio sa dugom na golfu, Jordan je odbio isplatiti pet miliona Karli Knafel, jednoj od svojih ljubavnica. Knafel je naposlijetku iznijela njihovu aferu u javnost.

Michael je platio najveću odštetu za razvod u povijesti

Jordanova ovisnost o kockanju i afere su 2006 dovele do razvoda sa suprugom Juanitom. Kao dio nagodbe o razvodu Jordanu je naređeno da isplati jednu od najvećih odšteta u povijesti – 168 miliona dolara.

Michael nije znao kada prestati

Nakon osvajanja šeste NBA titule, Jordan se povukao. Sve nas je ostavio sa nezaboravnim zadnjim pogotkom – savršenom slikom nevjerojatne karijere. Međutim, samo par mjeseci kasnije, Jordan se odlučio vratiti u igru, ovaj put u Washington. Povratak je bio neuspješan i zamaglio je njegovu ostavštinu.

Čak je, kada je davao govor prihvatajući mjesto u NBA holu slavnih, rekao kako je tužan što prihvata ovu čast jer, prema pravilima NBA lige, to znači da više nikada neće moći igrati u ligi. Iako se približavao pedesetoj, nije mogao uživati u životu ako ne igra košarku.

Michaelov ego nije imao granica

U sadašnjem biznisu, Jordan ima privatni sigurnosni tim koji ga svuda prati. Čak je svima u timu dao kodna imena. “Venom”, “Butler”, i “Harmony” paze na Jordana. Ali najveći nadimak je ime koje je dao sebi. Jordan se nazvao “Yahweh” — hebrejsko ime za Boga.

Kada je nedavno intervjuisan, Jordan je izjavio: “Moj ego je tako velik sada da očekujem određene stvari”, kao da je to sasvim u redu. Ali, je li uistinu OK?

Talenti i vještine traju jedno vrijeme, ali postoje važnije stvari koje će nas pratiti cijeli život. Čak i najveći talenti ne mogu zauvijek prekrivati nedostatke karaktera. Najbolje je ulagati u karakter dok smo još mladi – to je najbolji način da postanemo efikasne osobe.


EQ5: Navike efikasnih studenata

Zašto su neki studenti uspješni, dok se drugi bore za opstanak? Postoje neki vječni principi koji će, ako se stave u praksu, učiniti svakoga uspješnim.

“EQ5” je jednodnevni događaj za studente u Mostaru u vidu seminara i radionica na temu navika efikasnih studenata. Dva američka biznismena će posjetiti Mostar radi ovog događaja i održati predavanja o principima koje oni smatraju ključnima za uspjeh u poslovnom svijetu, odnosima, studijima i u životu. Ulaz je besplatan, predavanje će biti prevedene na lokalni jezik.

Čuvajte mjesto ovdje: http://eq5.eventbrite.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.