fbpx

7 navika NEefikasnih vođa

U svijetu postoji mnogo neefikasnih, neuspješnih vođa – šta rade pogrešno? U svojoj knjizi, 7 navika uspješnih ljudi, Steven Covey govori o navikama koje čine ljude uspješnima, a te navike su takođe dobre za kvalitetno vodstvo. Ako želite biti neefikasni i neuspješni kao vođa, evo nekih stvari koje možete usvojiti.

Budite reaktivni.

Čekajte da se problemi pojave, nemojte se pripremati za slučaj da nešto krene naopako. Reagujte brzo i emocionalno, ne razmišljajući o činjenicama ili posljedicama vaše reakcije.

Fokusirajte se samo na danas.

Razmišljajte o detaljima, ne o većoj slici. Koncentrišite se na ono što radite danas, ne na ono što biste željeli postati. Planirajte u hodu – ne učite iz prošlosti, niti planirajte za budućnost.

Microupravljanje.

Nemojte imati povjerenja u zaposlenike da će završiti posao. Uvijek ih nadgledajte kako biste bili sigurni da će dobro odraditi posao – bdijte nad svojim zaposlenicima i stalno ih provjeravajte.

Budite zatvorena uma.

Ne uzimajte u obzir perspektive niti ideje drugih ljudi. Odlučite ono što razmišljate i kontrolišite sve tako da bude po vašem.

Govorite, nemojte slušati.

Kao vođa, vaš glavni prioritet je da vas razumiju. Vi ne trebate slušati niti razumjeti druge, oni trebaju razumjeti vas.

Ne dopuštajte saradnju.

Dajite svima posebne zadatke. Nemojte stvarati okruženje za timski rad – stvarajte neslogu. Ništa se ne uradi kada se ljudi druže dok rade.

Nemojte prestajati dok se posao ne uradi.

Pauze nisu od pomoći, nisu potrebne i samo doprinose nedjelotvornosti.

Mnogo je načina da budete neefikasni i neuspješni – ovo su samo neki od njih. Kako bismo napredovali, trebamo efikasne i uspješne vođe. Dobre vođe mogu donijeti promjenu i voditi ljude u bolju budućnost. Voditi ljude ne znači uvijek biti izvršni direktor neke kompanije ili postati predsjednik – mnogo je prilika i situacija gdje treba vođa koji će druge dobro voditi. Oblikovanje dobrih navika nas može učiniti uspješnijima i dovesti nas do mjesta da promijenimo svijet.


EQ6: STUDENTI KOJI MJENJAJU SVIJET
KAD: 27.10.2018. 10:30h 
GDJE: Hotel Bristol (Mostarskog bataljona bb, Mostar)
Registruj se ovdje: http://eq6.eventbrite.com

Koje su to važne vrijednosti kada govorimo o vodstvu? Vjerujemo da su najbolje vođe oni sa jakim vrijednostima i svrhom koja je šira od njih samih. EQ6 je šesti seminar za studente koji organizira Svaki student u Mostaru.

ČUVAJTE MJESTO OVDJE:HTTP://EQ6.EVENTBRITE.COM

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: