Jeste li umorni od dosade? Ima Nade.

“Tako mi je dosadno!” Svi smo čuli ovu rečenicu, čak i od nas samih.
Dosada je neugodna. Nastojimo je izbjeći. Ponekad činimo nepromišljene ili loše stvari kako bismo spriječili otupljenost i jednoličnost. Drugih puta, zaglavimo u tome.
Dosada je signal. Govori i vama i ljudima oko vas da se nešto mora promijeniti. Prečesto, ono što se promijeni je da uključimo svoje uređaje i pokušamo si skrenuti pažnju pretraživanjem bez razmišljanja.

Ipak, distrakcija nikad nije trajna. Čak i nakon više sati pregledavanja videa, igrica ili tekstova, nakon što zaslon zatamni je još jedna doza ‘dosade’.

Što ako biste, umjesto nalaženja nečega što bi vas zaokupilo za tren, zastali i obratili pažnju na taj signal dosade? Dosada koju osjećate bi mogla biti znak nezadovoljstva ili nemira u vašem životu koji vrijedi istražiti.

Dosada je slojevita. Može biti osjećaj i stanje uma. Osjećamo se dosadno kad mislimo da nemamo šta raditi ili kada nas ne zanimaju opcije koje imamo. Također se možemo osjećati iscrpljeno i nemirno. Možemo se osjećati i zarobljeni.

Dosada može učiniti da izgubimo fokus. Kad ne radimo nešto što smatramo vrijednim, opada naša sposobnost obraćanja pažnje. U najgorem slučaju, dugotrajna dosada nas može dovesti i do propitivanja ako život ima smisla.

Ponekad možete kontrolirati svoju okolinu i prevladati dosadu. Ali ponekad je vaša dosada više od monotonije trenutka. Tada su vam potrebne strategije da se nosite sa dosadom i neke ideje da dublje istražite šta stoji iza toga.

Zdravi načini kako se nositi sa dosadom

Pokušajte pobjeći u mislima. Ako ne možete izbjeći svoju situaciju, možete kontrolirati kako reagirate na nju. Usredotočite se na svoj stav. Na čemu trenutno možete biti zahvalni ili u vezi čega možete biti znatiželjni u toj situaciji?
• Preusmjerite svoju perspektivu. Ponekad se toliko fokusiramo na osjećaj dosade da zaboravimo istražiti mogućnosti koje su pred nama. Na primjer, ako ste frustrirani što vam let kasni ili što dugo čekate kod liječnika, započnite prijateljski razgovor s nekim u čekaonici. Uspostavljanje društvene veze može vam preokrenuti dan.
• Budite kreativni. Volite li crtati, plesti ili uređivati fotografije? Kreativni hobiji čuda čine za one koji su potišteni. Pronađite ono što možete ponijeti sa sobom kud god idete i imat ćete vlastiti prijenosni ‘istjerivač dosade’.
• Gledajte iznad samih sebe. U organizaciji “Svaki Student” vjerujemo da je Bog stvorio svakog od nas i da nas poznaje. On ima plan za vaš život. Kada znate kako ste stvoreni i zašto ste ovdje, ta spoznaja vam daje snažan osjećaj svrhe koja pomaže ne samo vama i nego i svima na koje imate utjecaj.


Sljedeći koraci:

  • Postavite pitanje: Da li imate pitanje? Zapišite svoja pitanja o životu, pandemiji, i zašto bi Bog dopustio da se dogode loše stvari – i podijelite ih s nama, u povjerenju. Ako želite, neko vas može kontaktirati i razgovarati s vama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.