fbpx

5 stvari koje svaki mladić treba znati o nasilju

Možda to ne uviđaš, ali nasilnik vreba u svakome od nas. Ovo je dokaz – kada iscrpimo uobičajene metode komuniciranja, većina muškaraca će vikanje, pogrdne nazive, psovke pa čak i fizičku agresivnost smatrati opravdanima.

Mi, muškarci, obično mislimo: “Nikada ne bih učinio ništa ‘stvarno loše’…pa tada to i nije problem.” Ali, naše kolegice, prijateljice i članice porodice se ne bi složile s nama. Naša kultura je toliko zasićena slikama nasilja, i svi smo pod njihovim utjecajem, čak iako to i ne uviđamo.

Evo nekoliko stvari koje moramo prepoznati i shvatiti ako želimo zaustaviti taj problem i biti dio rješenja:

Trebamo bolju definiciju nasilja.

Nasilje može biti fizičko, ali takođe može imati i mnoge druge oblike. Može uključivati zastrašivanje, neljubazne riječi ili pogrdna imena – sve što je namjenjeno tome da naudi nekome drugom.

Najvažnija stvar za definisanje nasilništva je prepoznavanje njegovog izvora. Nasilje uvijek je uzrokovano nečim, bilo strahom, gorčinom, sebičnosti ili razočarenjem. Milion različitih osjećaja može izazvati naše nasilne reakcije, bilo fizičke, bilo verbalne.

Što prije prepoznamo izvor naših djelovanja, brže ćemo biti u stanju razriješiti naše probleme.

Nasilje nikada zapravo ne riješava naše probleme.

Izgovoriti ružne riječi nekome može donijeti privremeni osjećaj zadovoljstva, ali nikada zapravo ne čini da naši problemi nestanu. Sva agresivnost, bilo fizička, bilo verbalna, izgrađuje okruženje terora i straha — i u takvom okruženju, problemi se samo umnožavaju.

Prepoznati da imamo pogrešan cilj.

Većina muškaraca ide kroz život s istim ciljem – pobijediti. Ali ako uvijek gledamo na život kao na natjecanje, nikada nećemo živjeti život za koji smo stvoreni.

Kao muškarci trebamo imati cilj promicanja sigurnosti onima oko nas. Da bismo to učinili, trebamo razmisliti i o onome što govorimo i kako to govorimo, i trebamo pažljivo razmotriti naše namjere kada smo uključeni u neki sukob.

Trebamo se prestati ponašati kao da je nasilje muževno.

Filmovi i TV nam u tome ne čine uslugu, neprestano nam pokazujući slike muževnih, nasilnih likova. Istina je da su muškaraci stvoreni da budu zaštitinici i snabdjevači, ali to ne znači da su stvoreni da budu nasilni.

Kada život posmatramo kao natjecanje, druge doživljavamo kao prijetnju. Ako se osjećamo ugroženi od drugih, tada ćemo željeti da se i oni osjećaju ugroženo, bilo da to svjesno činimo ili ne.

U stvarnom svijetu, nasilje donosi uništenje.

Nije muževno zastrašivati ljude. I, iako to može izgledati dobro na televiziji, nasilje nikada ništa ne izgrađuje – uvijek donosi uništenje.

Ako želimo bilo šta značajno izgraditi, trebamo uvidjeti da pravi muškarci znaju kada su na ivici da učine nešto grubo, i znaju se zaustaviti. Samo muškarci koji prepoznaju svoje emocije su u stanju učiniti nešto u vezi njih.

U zaključku, jedan od ključeva kako biti potpun muškarac je prepoznati stvari koje nas čine sretnima, razočaranima, ogorčenima i tužnima. Možemo odlučiti da ne budemo vođeni u agresivnosti tim emocijama i naći ljude s kojima možemo razgovarati i razmijeniti misli. To je prvi korak prema tome da postanemo muškarci koji su ozbiljni u vezi rješavanja problema nasilništva.

* * *

Emocionalna inteligencija

Uspješni muškarci su u stanju prepoznati emocije – i kod sebe i kod drugih – i u stanju su razgovarati smisleno i značajno o njima. Ispravno reagirati na emocije je dio nečega što se zove Emocionalna inteligencija ili EQ. Imati dobru EQ zahtijeva dosta posla, ali se i isplati.

Za studente u Mostaru: Studentska organizacija Svaki student Mostar će 4.11.2017. organizirati svoj četvrti “EQ seminar” (EQ4) za studente grada Mostara. Na seminaru će govoriti Tom Trowbridge, profesor poslovne administracije na Američkom univerzitetu u Sarajevu. Seminar je besplatan za studente. Sačuvajte mjesto ovdje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.