fbpx

5 najvažnijh stvari o djevojkama koje bi mladići trebali znati

Dosta momaka želi djevojku, ali često imaju pogrešnu predodžbu o tome što djevojke žele. Ponekada su momci toliko zaokupljeni time da impresioniraju djevojku da nikada ne zastanu i ne razmisle o stvarima koje zaista čine mogućim dobre odnose. Evo nekoliko stvari koje muškarci trebaju razumjeti prije nego pozovu djevojku na sastanak:

Predanost je prioritet.

Možda razmišljaš samo o tome kako da je uvjeriš da izađe na večeru s tobom, ali ona, garantiramo ti, razmišlja dublje. Dok ćeš ti možda pozvati djevojku van primarno zato što misliš da je lijepa, garantiramo ti da ona gleda da li si voljan potruditi se da odnos funkcionira kako bi trebalo.

Djevojka nije još jedno dostignuće.

Mnogi momci misle kako trebaju imati djevojku da bi bili značajni. Ali odnos znači mnogo više od toga – i niti jedna djevojka se ne želi osjećati kao dragulj u kruni svog mladića. Mladić koji razumije da je značajan bez obzira na to da li je ili nije u vezi je ionako mnogo, mnogo privlačniji.

Ključ pouzdanja je zajednica, ne djevojka.

Ovo se nastavlja na zadnju točku – umjesto da traže značaj u djevojci, mladići bi trebali pokušati izgraditi svoje odnose s bliskim prijateljima, i muškim i ženskim. Zdraviji smo kad imamo u životu druge osobe s kojima možemo razgovarati o životnim usponima i padovima.

Jednoga dana, vjerovatno ćeš žeti ono što posiješ.

Ako pokušavaš svaki mjesec imati novu djevojku, ponašaš se kao da želiš predanost i obavezu kada je ono što stvarno želiš samo dobar osjećaj, velika je šansa da ćeš naposlijetku sresti djevojku koja će ti potpuno ukrasti srce. Ali ako sad provodiš mnogo vremena igrajući igrice s drugim djevojkama, velika je šansa i da nećeš znati što činiti.

Dobri muškarci prepoznaju emocije i govore o njima.

Razumijemo da misliš da je zgodna, ali možeš li prepoznati kada je uznemirena ili razočarana? Možeš li prepoznati kada si ti razočaran ili uznemiren i s njom govoriti o tome?

Uspješni ljudi su u stanju prepoznati emocije – i kod sebe i kod drugih – i u stanju su razgovarati smisleno i značajno o njima. Ispravno reagirati na emocije je dio nečega što se zove Emocionalna inteligencija ili EQ. Imati dobru EQ zahtijeva dosta posla, ali se i isplati. Evo nekih pitanja kako možeš početi procijenjivati svoj osobni EQ:

  • Empatija: Možeš li prepoznati različite emocije u drugima?
  • Motivacija: U nekoj raspravi, razmišljaš li i o osjećajima druge osobe, ili samo pokušavaš pobijediti?
  • Samosvjesnost: Jesi li u stanju prepoznati kada si razočaran? Iznenađen?
  • Samokontrola: Jesi li u stanju kontrolirati svoje emocije kada reagiraš na neočekivane situacije?
  • Društvene vještine: Jesi li zaista zainteresovan za komuniciranje i izgradnju veza sa ljudima koje upoznaješ?

EQ resursi:

Za studente u Mostaru: Studentska organizacija Svaki student Mostar će 4.11.2017. organizirati svoj četvrti “EQ seminar” (EQ4) za studente grada Mostara. Na seminaru će govoriti Tom Trowbridge, profesor poslovne administracije na Američkom univerzitetu u Sarajevu. Seminar je besplatan za studente. Sačuvajte mjesto ovdje.

EQ online kviz

Daniel Goldman’s blog (English)

Why you need emotional intelligence (English) – sa Univerziteta Sjeverne Karolinije u Charlotte-u

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.