5 najvažnijih stvari koje utječu na tvoj uspjeh na fakultetu

Na fakultetu postoji mnogo stvari koje su izvan tvoje kontrole. Ne možeš kontrolirati profesorovo raspoloženje, kao ni vrijeme ako će biti oblačno ili sunčano. Ali postoji jedan skup vještina koje će ti pomoći – vjerojatno više nego išta drugo – da budeš uspješan tokom studiranja, a to je emocionalna inteligencija, ili EQ.

Profesor Daniel Goldman je prije mnogo godina napisao knjigu koja ističe različita područja emocija i kako netko može naučiti upravljati svojim emocijama. Danas, po mišljenju mnogih, iako je tradicionalna inteligencija važna, čak još važnije može biti mudro upravljanje svojim željama i emocijama.

5 stvari koje su zaista bitne.

5 od najvažnijih dijelova emocionalne inteligencije su:

Samosvijest – sposobnost “čitanja” vlastitih emocija i shvaćanje kakav utjecaj imaju na okolinu

Osobna odgovornost – preuzeti odgovornost i znati prepoznati posljedice osobnih odluka i reagiranja

Prevladavanje stresa – naučiti opuštati se i razumjeti važnost opuštanja

Komunikacija – razgovarati o osjećajima sa razumijevanjem i biti dobar slušatelj

Empatija – razumijevanje tuđih osjećaja i uvažavanje različitosti mišljenja

IQ nije bitan.

Jeste li znali da ne postoji veza između IQ-a osobe i njene sposobnosti da osjeća empatiju prema drugoj osobi? I još, visok IQ ima veoma malo veze sa osobnom odgovornošću, ili sposobnošću nošenja sa stresom..

Šta to znači? To znači da, bez obzira na tvoj osobni IQ, postoje područja u kojima možeš doživjeti osoban uspjeh, ako si voljan poraditi na tome.

“Kompanie širom svijeta danas rutinski gledaju na EQ u zapošljavanju, promoviranju i razvoju svojih zaposlenika. Na primjer, Johnson and Johnson su otkrili da su, u odjelima širom svijeta, vođe mnogo jače u emocionalnoj inteligenciji nego njihove kolege.”

Ako savladaš ove vještine, možeš imati više uspjeha u životu.
Ljudi koji se dobro nose sa stresom će vjerojatnije postizati bolje rezultate na fakultetu. Razlog za to je da stres utječe na nas da ne upravljamo dobro vremenom i radimo stvari koje inače ne bismo radili.Dobro upravljanje vremenom nam daje više vremena da učimo, da se odmaramo i obično vodi ka boljim ocjenama.

Isto je istina i za ostala područja EQ – studenti koji su izvrsni u stvarima poput komunikacije, empatije i osobne odgovornosti će obično imati i više uspjeha na fakultetu.

U svom blogu, Goldman kaže: “Kompanie širom svijeta danas rutinski gledaju na EQ u zapošljavanju, promoviranju i razvoju svojih zaposlenika. Na primjer, Johnson and Johnson su otkrili da su, u odjelima širom svijeta, vođe mnogo jače u emocionalnoj inteligenciji nego njihove kolege.”

Poruka je jasna. Uvelike se isplati raditi na tome da imate dobre EQ vještine dok ste još student – i na fakultetu i kasnije u karijeri.

EQ resursi:

Za studente u Mostaru: Studentska organizacija Svaki student Mostar će 4.11.2017. organizirati svoj četvrti “EQ seminar” (EQ4) za studente grada Mostara. Na seminaru će govoriti Tom Trowbridge, profesor poslovne administracije na Američkom univerzitetu u Sarajevu. Seminar je besplatan za studente. Čuvajte mjesto ovdje.

EQ online kviz

Daniel Goldman’s blog (English)

Why you need emotional intelligence (English) – sa University of North Carolina u Charlotte

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.